Панорама на средното образование се провежда във Варна

“Панорама на средното образование” се провежда днес и утре (8 и 9 май) във Варна. Във форума се включат 29 училища от морската столица. Участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда.

Вратите на събитието са отворени от 10 до 18 часа и в двата дни, а домакин е Юнашкият салон.

Организатор е дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, със съдействието на Регионалното управление по образование и Центъра за кариерно ориентиране.

Традиционно събитието представя актуалните профили и професии в средното образование за предстоящата учебна година пред кандидат-гимназисти и техните родители. Целта е да подпомогне учениците от седми клас и техните родители при избора на училище чрез предоставяне на информация за възможностите за продължаване на образованието в гимназиален етап.

Ученици от СУ “Елин Пелин” изложиха в своя щанд на панорамата материали, представящи изучаваната в нашето училище професия Танцьор, по специалност Български танци.

Денят на Земята 2024: Планетата срещу пластмасата

Отбелязваме Световния ден на Земята всяка година на 22 април. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, честван от милиони хора. Причината е една – всички ние живеем на планетата Земя.

Във връзка с това МО Начлни учители изготви табло.

“Ден на майката” и “Пролетта идва”

По повод мартенските празници учениците от VIII и X клас, под ръководството на г-жа Румяна Николова изготвиха табло с материали от часовете по Английски и Немски език на теми “Ден на майката” и “Пролетта идва”

Международен ден на танца 2024

“Международен ден на танца”

На 28.04.2024 г. IX “а” клас участваха в концерта, организиран от дружеството на хореографите, гр. Варна, посветен на “Международния ден на танца”.

Танц “Луди млади”

изпълняват ученици от IX “а” клас,
с худ. ръководител г-жа галя желева

Пазарджишка копаница

изпълняват ученици от IX “а” клас,
с худ. ръководител г-жа Галя Желева

„Орфеево изворче“, Стара Загора 2024

Над 1300 деца участваха в XXIV издание на детския музикално-фолкорен конкурс „Орфеево изворче“, който се проведе на 20 и 21 април 2024 година в град Стара Загора, под егидата на кмета на града. И тази година конкурсът бе включен в “Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби” към Министерство на културата. 

Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерство на културата Република България, Община Стара Загора, фондация „Български фолклор“,  Регионален исторически музей – Ст. Загора, НФ „Култура“ към КТ Подкрепа, Ротари клуб – Ст. Загора

Представителния танцов ансамбъл при СУ “Елин Пелин” – гр. Варна, с худ. ръководител г-н Тодор Тодоров завоюва Първо място в рсздел Танцови състави.

Молитгва за България

На 18.04.2024 г. в 14:30 часа в аулата на ИУ-Варна бе проведен тържествен концерт посветен на християнските празници “Молитва за България”.
Основен организатор на концерта бе РУО гр. Варна.

Молитва
« на 10 »

Тържеството завърши с танц “Молитва за България”, изпълнен от от Детския ансамбъл на СУ “Елин Пелин” – гр. Варна с хореограф Данаил Маринов и худ. ръководител Галя Желева.

Великденска плетеница 2024

Община Варна, Дирекция “Култура” бе организатор на Общоградския празник на фолклорното танцово изкуство „Великденска плетеница”, който се проведе на 13 април 2024 г.  във Фестивален и конгресен център – Варна.

В празника взеха участие над 750 изпълнители от 5 до 50-годишна възрас. В програмата се включиха школи по български танци, профилирани паралелки по хореография, детски, младежки и концертни танцови ансамбли.

Средно училище “Елин Пелин” – Варна представи танц “Чапраз” в изпълнение на ученици от 9 “А” клас с прпфесия “Танцьор”, специалност “Български танци”; художествен ръководител г-жа Галя Желева.

“Чапраз” – изпълняват ученици от 9 а клас, с худ. ръководител г-жа Галя Желева

Учениците от представителния танцов ансамбъл при Средно училище “Елин Пелин” – Варна, с художествен ръководител Тодор Тодоров изпълниха три танца:

  • “Средногорски пролетен танц”
  • “Ръченица с шиници”
  • “По Гергьовден”
“Средногорски пролетен танц” – изпълняват ученици от представителния танцов ансамбъл при Средно училище “Елин Пелин” – Варна, с ръководител Тодор Тодоров
“Ръченица с шиници” – изпълняват ученици от представителния танцов ансамбъл при Средно училище “Елин Пелин” – Варна, с ръководител Тодор Тодоров
“По Гергьовден” – изпълняват ученици от представителния танцов ансамбъл при Средно училище “Елин Пелин” – Варна, с ръководител Тодор Тодоров

Седмица на детската книга

По повод кампанията „Походът на книгите”  от 08.04.2024 г. до 12.04.2024 г. в  СУ „Елин Пелин” се проведе съвместна инициатива между учениците от Іа, ІIа, ІIIа , ІII б , ІV а , ІX а и XІ а клас и техните класни ръководители съответно г-жа Д. Василева, г-жа Н. Йорданова, г-жа Д. Ябанджиева, г-жа Ст. Димитрова, г-жа Н. Кирязова, г-жа Д. Цанкова и г-жа П. Христова, както и с активното съдействие на г-жа Ант. Владева и г-н Кр. Димитров.  

Поход 24
« на 30 »

Водени от любовта си към приказките учениците от ІV а , ІXа и XІ а клас четоха на по-малките ученици свои любими приказки,  за да ги насърчат с примера си да четат книги.

Третокласниците от ІIIа клас също показаха какво могат на децата от Подготвителна група. Голям интерес предизвика драматизацията на приказката „Задави се Мецана” от Ран Босилек  в изпълнение на Бате Ицо.

Срещата с детската писателка Събина Георгиева бе наситен с много емоции и се превърна в малък празник на детската книга.

В творческото ателие “Създаваме своя свят” децата, под ръководството на своите учители рисуваха своя приказен свят, който изложиха в класните стаи.

С интерактивен спектакъл “За буквите” учениците от 1. клас на СУ “Елин Пелин” отбелязаха, че вече са грамотни. Смях, игри, песни и танци, четене и езикови задачи, много забавления изпълниха този незабравим и празничен ден. Писателката Събина Георгиева подари на първокласниците своята книга “Перото на Сами” с персонално пожелание и автограф. Насърчи ги да вярват в себе си и да следват мечтите си. Децата изживяха прекрасен ден!

Кампанията завърши с изявата “Четящи диванчета” на учениците от ІIа клас и тяхната класна ръководителка г-жа Н. Йорданова и връчване на грамота на всеки клас, участвал в Седмица на детската книга

1 март – Ден на самодееца и любителското художествено творчество и 3 март, Национален празник на Република България

На 1 март отбелязваме Деня на самодееца и любителското художествено творчество. На този ден празнуват хората, които отдават време и сили и упорито работят за запазване на българските традиции, култура и дух.

На 3 март отбелязваме Националният празник на нашата родина България

Читалище “П. Р. Славейков 1928” – Варна отбеляза тези празнични дни с тържествен концерт, в който учасваха и ученици от нашето училище

Учениците от 9 клас с худ. ръководител госпожа Галя Желева откриха концерта с танца “Копаница”
Момчетата от 9 клас с худ. ръководител госпожа Галя Желева изпълниха танца “Чапраз”